Att lida av psykisk ohälsa

Att lida av psykisk ohälsa

Att lida av psykisk ohälsa är inte bara någon som har fysiska besvär.

Utan det kan vara något som börjar med en liten sak och bara växer till ett stort hinder i ens vardag.

Innan jag själv förstod

Innan jag förstod vad jag gick igenom så hade mitt blivit en fysisk påfrestning för min omgivning.

Jag var ca 14 år, när jag en dag på väg hem från BUP och jag bara kände att jag inte orkade stå emot.
Jag utan att kunna kontrollera dig börjar stå och skicka ut vad klockan var. Typ som fröken ut i en högtalare vid bussen.
Folk som kände min pappa ringde han så han ringde BUP. Min kontaktperson där kom ner och efter stund så fick jag följa med henne tillbaka. Sen fick jag stanna där ett tag.

Att lida av psykisk ohälsa

Idag förstår jag varför. Men hjälp kom inte oavsett vad jag gjorde

Ett barn som jag var då. Bad jag mycket om hjälp men jag kunde inte förklara eller få någon att förstå vad jag behövde hjälp med.

Idag inser jag att det inte var fel på mig. Utan min omgivning som brast i sin roll som vuxen.
När någon sa ADHD så tänkte man en person som var våldsam och bara skrev. Sa någon Autism tänkte man på en person som inte pratade eller kunde integrera med andra människor.

Idag så är Autism så mycket mer och det är någon som är så individuellt att det inte går att säga, Rätt och fel på ett beteende eller så.
ADHD är mer än vad man sa när jag var liten. Det är inte någon som är våldsam och stör i klassrummet.

Idag kämpar jag med att få min utredning klar och att kunna få min diagnos. Men det jag misstänker blir alltmer bekräftat för mig.
När jag fått min diagnos så kommer jag dela med mig av allt. Hur det har gått till och vad som kommer hända.


Vad betyder det för mig?

Att ha en diagnos är inget som kommer rättfärdig något. Utan diagnosen är för att förklara för människor runt om mig att jag har svårigheter för någon som jag sen kanske behöver hjälp i. Det kan förklara varför jag känner på ett sätt som det inte är eller om jag går "fördjupt" i något. Vissa saker kanske jag bara ger upp på medan andra saker blir jag så fördjupad i att jag kanske kan lämna det.

Det handlar inte om att bevisa något eller säger "jag kan detta bättre än dig".
Utan det är något som hjärnan fastnar för och att man verkligen tar in allt om det så mycket man kan.

När man jobbar med eller är i förhållande med någon som har NPF så behövs det en del runt om. Tex planering sen hur den personen ser på planering kan vara olika. En del klara 1 dag innan någon annan klara några timmar innan.
Jag klara fint om jobbet ringer någon timme innan och behöver in mig. Medan jag har svårare om ringer för ett möte några timmar innan. Detta är inger jag styr utan en svårighet jag har.

En annan svårighet jag har är att jag inte kan alltid säger nej. Jag ser inte när det blir för mycket som jag tar på mig. Alltså "dyker med huvudet före" och sen inser för sent att jag har för mycket på mig.

Att lida av psykisk ohälsa

Gillar